14 juli 2008

Upplevelser av diagnos diabetes

"De flesta intervjuvade kvinnor ansåg att den största och svåraste förändringen var att ändra matvanor. Det var frustrerande att alltid passa måltider och planera för måltiderna. En del hade svårt att införa grönsaker i kosten då de inte var vana hemifrån att äta grönsaker. Andra tyckte att det var svårt att vara utan socker och sötsaker..."
Jag hittade en D-uppsats från Luleå universitet om Kvinnors upplevelser av att leva med diabets typ 2. Jag önskar att fler med diabetes typ 2 kände till LCHF. Så många typ 2:or mår så mycket bättre när de byter till en lågkalori-/högfettskost. LCHF kan också hjälpa till att komma bort från sockersug, något som många sockerberoende vittnar om.

5 kommentarer:

MiaP sa...

Håller med om att fler typ 2:or borde känna till hur bra det är med LCHF. Men med den ledning i Diabetesförbundet som nu finns där är det väl inte troligt eftersom de motarbetar LCHF. Och jag har även sett typ 1:or som mår så mycket bättre med LCHF.

Kaktusblomman sa...

Jag har inte diabetes ,men äter GI-kost och mår jättebra av det. De flesta skulle må bättre av LCHF. Det bästa är att jag slutat med lättprodukter och halvfabrikat som pulversåser mm. Sockersuget har också försvunnit. Nu är jag dessutom medveten om hur mycket kemiska tillsatser som finns i godis och industribakade kakor och bröd , vilket gjort att jag tappat lusten att äta det.

Typ noll sa...

Jag tror också att de flesta skulle må bättre av att ha en mer "naturlig" kosthållning. Min hälsa har blivit dramatiskt förbättrsf med LCHF-kost. Jag tror dock att man ska vara väldigt noggrann med att utgå från sin egen hälsa och behov av kost. Alla behöver nog inte äta strikt LCHF. Säger jag egoistiskt för att jag är rädd att smöret ska ta slut annars ;-)

Kaktusblomman sa...

Bästa sättet att inte bli frestad äta sötsaker är att inte ha det hemma.

Plingen sa...

Jag har haft typ-2 i några år och strävar alltid efter bättre sätt att hålla mitt blodsocker i schack.
Detta LCHF pratas det väldigt tyst om , eller inte alls för att vara exakt, i sjukhuskorridorerna.
Varför det undrar jag? Detta med LCHF verkar ju vara superduper. Jag har märkt själv hur mycket bättre jag mår sen jag dragit ner på kolhydraterna.
Jag ska ta och läsa på lite mer om LCHF och sätta mig in i vad det innebär.
Intressant!
Ha en underbar jul!