22 januari 2009

Dramatisk ökning av diabetes jorden runt

Över hela världen ökar fallen av typ 2-diabetes och man menar att det till stor del beror på felaktig kost. Det sorgliga är att svensk diabetessjukvård rekommenderar "nyttig mat" (läs tallriksmodellen) till diabetiker, en annan felaktig kost, med tanke på hur kolhydratrik denna är och att det är kolhydraterna som höjer blodsockret. Igår skrev SvD att Cochrane-institutet styrker att GI-kost har en gynnsam effekt på blodsockervärdena. Jag skrev i min tur om att LCHF är ännu bättre "krut" om man vill uppnå just detta.

Är du intresserad av att läsa mer om hur LCHF kan hjälpa diabetiker? Kostdoktorn har skrivit om Krahso (signatur), Nancy Alke, Helena Hesselmark, Gamlingen (signatur) och Lars Pekkala.

Detta är några röster om LCHF och diabetes. Tro mig, det finns många, många fler. Låt dig inspireras!

Illustration av Petter Lönegård

Allt om diabetes hos Kostdoktorn


Du läser väl vad Kostdoktorn skriver om diabetes?

Kartan visar den förväntade förekomsten av diabetes år 2025 enligt International Diabetes Federation. Klicka på kartan för en större bild.

Det är dags att göra något på riktigt!

21 januari 2009

Ett steg på vägen men...

...räcker det med GI för diabetiker?

Ju mer kolhydrater - desto större påverkan på mitt blodsockret.

Ju mindre kolhydrater - desto mindre påverkan på mitt blodsocker.

LCHF=LowCarbHigfat - minimerad mängd kolhydrater

GI=Glykemiskt Index - kolhydrater, men långsamma sådana


Min uppfattning som diabetes typ tvåa är att min kropp inte tål kolhydrater. Varför ska jag då tillföra sådana i någon högre grad även om de är långsamma sådana. Jag har valt att äta LCHF-kost och försöker lägga mig på max 5 g kolhydrater per måltid för att få så liten påverkan som möjligt på mitt blodsocker men ändå kunna äta en varierad och för mig tillfredsställande kost. Om jag skulle lägga till quinoa, dinkel, rotsaker, bönor m.m. skulle jag få i mig rejält mer med kolhydrater, om än långsamma, som GI-metoden förespråkar. T.e.x. innehåller 100 g torkade kikärtor hela 51 g kolhydrater.


Läs artikel i SvD som rapporterar om att Cochrane-institutet gjort en sammanställning som styrker att GI-kost har en gynnsam effekt på blodsockret hos diabetiker. Jättebra! Men jag väljer att gå längre än så. Varför ta till halvmesyrer när man kan "get the real deal" =D