14 juli 2008

Upplevelser av diagnos diabetes

"De flesta intervjuvade kvinnor ansåg att den största och svåraste förändringen var att ändra matvanor. Det var frustrerande att alltid passa måltider och planera för måltiderna. En del hade svårt att införa grönsaker i kosten då de inte var vana hemifrån att äta grönsaker. Andra tyckte att det var svårt att vara utan socker och sötsaker..."




Jag hittade en D-uppsats från Luleå universitet om Kvinnors upplevelser av att leva med diabets typ 2. Jag önskar att fler med diabetes typ 2 kände till LCHF. Så många typ 2:or mår så mycket bättre när de byter till en lågkalori-/högfettskost. LCHF kan också hjälpa till att komma bort från sockersug, något som många sockerberoende vittnar om.

11 juli 2008

Fy hundan!

Nu får även hundarna i allt högre grad diabetes. Läs artikel i DN.

Jag roade mig med att gå in och titta på Pedigrees hemsida och kunde se att deras torrfoder i snitt bl.a. innehåller 20% protein och mellan 45-50% kolhydrater. Notera att det är "bantningsfodret" som ligger högre på kolhydratsskalan?!? Det foder som rekommenderas till överviktiga hundar innehåller också mindre andel fett än det foder som rekommenderas till normalviktiga hundar. Känns resonemanget igen?

Jag har läst någonstans om hur mattar och hussar faktiskt framgångsrikt behandlat sina överviktiga jyckar med LCHF-kost.

07 juli 2008

Kaffe eller inte kaffe - det är frågan

Tur att jag inte läser kvällstidningar i så hög utsträckning. Man vet inte vad man ska tro ibland. Hittade en gammal artikel i Aftonbladet som menar att vi med diabetes två inte ska dricka kaffe eftersom det kan påverka kroppens förmåga att hantera blodsocker.




Det är ett forskarlag vid Duke University Medical Center i North Carolina som upptäckt ett samband mellan intag av koffein i samband med måltid och förhöjda nivåer av glukos och insulin hos typ tvåor.

Men vänta nu! Här är en annan artikel som refererar till forskning både från Holland och USA som säger att de som dricker fyra koppar kaffe, eller mer, löper hälften så stor risk att drabbas av diabetes typ 2. Undrar vad det är som gäller för oss nollor?

06 juli 2008

Metod "Plussa" - verktyg för motion


Har du svårt för att komma igång med motion. Klicka här och få tips på hur du kan "plussa" dig fram till mer vardagsmotion.

05 juli 2008

Snarkar du?


Det finns teorier om att kvinnor som snarkar när de sover och känner sig övertrötta när de vaknar ligger i riskzonen för diabetes. Läs gärna artikel i UNT.

04 juli 2008

Nya kostråd till diabetiker fördröjs


"Socialstyrelsens nya riktlinjer för kost vid diabetes försenas. Orsaken är att två professorer som ingick i expertgruppen fått sparken för att de kan uppfattas som jäviga." Läs artikeln i Tidningen Diabetes nr, 2/08

Några av oss har redan kunskapen och modet, eller dårskapen om du så vill, och äter en kost (LCHF) som håller blodsockret i schack.

03 juli 2008

Paradontit

Håll koll på tänderna! Vi med diabetes typ 2 löper tre gånger så stor risk att drabbas av tandlossning eller så kallad paradontit. Läs gärna mer om Paradontit här.

Tips på hur du kan förebygga paradontit:
Borsta tänderna två gånger om dagen.
Använd tandstickor, tandtråd eller mellanrumsborste en gång om dagen.
Gå på tandläkarkontroll två gånger om året.

02 juli 2008

01 juli 2008

Insulin påverkar åldrandet

Intressant artikel i Läkartidningen. Försöken är dock endast utförda på djur. Om det finns likheter med oss människor skulle detta kunna tala för en diet som inte ger insulinpåslag. Det skulle i sin tur innebära att en kolhydratrik kost inte är att föredra eftersom den ger ett stort insulinpåslag.

Skulle LCHF kunna vara ett bättre alternativ?